Village
Hotel
L 'Albero
|
Αγροτουρισμός - Βιολογικά Προϊόντα
Αγροτουρισμός στην Ελλάδα:
Ο Αγροτουρισμός
είναι μια ήπια μορφή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και πολυδραστηριότητας
στον αγροτικό χώρο, η οποία έχει ως στόχους:
-
Να συμβάλει ώστε ο επισκέπτης να γνωρίσει τις
αγροτικές περιοχές, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την
παραδοσιακή κουζίνα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων, τα πολιτισμικά
στοιχεία και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του χώρου αυτού.
-
Να φέρει τον επισκέπτη σε επαφή με τη φύση καθώς
και με τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο, στις οποίες θα μπορεί να συμμετέχει,
να ψυχαγωγηθεί και να νιώσει τη χαρά της περιήγησης, της δημιουργίας,
της παραγωγής, της γνώσης και της ανακάλυψης.
-
Να κινητοποιήσει τις παραγωγικές, πολιτισμικές
και αναπτυξιακές δυνάμεις του τόπου, συμβάλλοντας έτσι στην αειφόρο
περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του αγροτικού χώρου.
Ο σωστά σχεδιασμένος και καλά οργανωμένος αγροτουρισμός έχει καταδειχθεί
ότι αποτελεί ένα από τα αποτελεσματικότερα εργαλεία για τη μακροπρόθεσμη
διατήρηση της ταυτότητας ενός τόπου. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι
σε αυτής της μορφής την τουριστική ανάπτυξη το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
μιας περιοχής αποτελούν πλέον τα διαφοροποιητικά χαρακτηριστικά που
στηρίζονται στην διατήρηση και ανάδειξη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων της.
Σε επιχειρηματικό επίπεδο, ο αγροτουρισμός αποτελεί τον συνδετικό κρίκο
του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα με τον τριτογενή. Δηλαδή της
παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και της μεταποίησης,
με την παροχή υπηρεσιών και τον τουρισμό. Κατ' αυτόν τον τρόπο δημιουργεί,
στηρίζει και τονώνει την τοπική αγορά, παρέχοντας νέες θέσεις εργασίας,
ένα συμπληρωματικό εισόδημα στις αγροτικές οικογένειες και συγκρατώντας
τον πληθυσμό στην ύπαιθρο.
Οι κύριες κατηγορίες των επιχειρήσεων που εντάσσονται στον αγροτουρισμό
είναι:
-
Αγροτουριστικά καταλύματα
-
Πρατήρια / Εκθετήρια/ Εργαστήρια αγροτουριστικών
προϊόντων
-
Αγροτουριστικά κέντρα εστίασης και αναψυχής
-
Τουριστικά γραφεία που αναλαμβάνουν τη διοργάνωση
ή την υλοποίηση προγραμμάτων υπαίθριων δραστηριοτήτων και περιηγήσεων
οικοτουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος
-
Αγροκτήματα και φάρμες
-
Επιχειρήσεις παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων
-
Εργαστήρια λαϊκής τέχνης
Σε ό,τι αφορά τον επισκέπτη, ο αγροτουρισμός αποτελεί
διαδικασία που προωθεί μια μορφή ταξιδιού με σεβασμό προς το περιβάλλον
και την παράδοση, βασισμένη στην γνωριμία του με την τοπική κουλτούρα,
ιστορία και καθημερινότητα. Μια συνολική εμπειρία κατά την οποία ο επισκέπτης
έρχεται σε επαφή με τον ντόπιο τρόπο ζωής και συνδυάζει την αναψυχή με
την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή του για κοινωνικά, ιστορικά, περιβαλλοντικά
και άλλα θέματα της εκάστοτε περιοχής.
**************************************************************
Η QSI Group έχει αναπτύξει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αγροτουριστικές
μονάδες, όπου ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει αγροτικές και κτηνοτροφικές
δραστηριότητες με τη βοήθεια των μόνιμων κατοίκων της περιοχής, που κατά
το κύριο επάγγελμα τους είναι αγρότες, συντελώντας στην ενίσχυση του αγροτικού
τους εισοδήματος και της τοπικής οικονομίας με την εκμετάλλευση τουριστικών
καταλυμάτων.
**************************************************************
Η έννοια του αγροτουρισμού συνδέεται με κάποιες βασικές
αρχές, όπως είναι η προώθηση της ποιότητας, ο σεβασμός της πολιτιστικής
κληρονομιάς και η προστασία του περιβάλλοντος. Θεωρεί τις ανθρώπινες σχέσεις
ως ένα από τους κυριότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην κοινωνική και
οικονομική ανάπτυξη της κάθε περιοχής και προσφέρει ένα γενικότερο πλαίσιο
υποστήριξης με προσφορά οικολογική και ανθρωπιστική.
Ο αγροτουρισμός δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή «κλίνης
και στέγης» που συνήθως είναι κατάλληλα διαμορφωμένη σε σπίτια παραδοσιακής
αρχιτεκτονικής ή στην παροχή σπιτιών που διαθέτουν έναν αξιόλογο τοπικό
χαρακτήρα, αλλά περιλαμβάνει και μικρές μονάδες παραγωγής, όπως πρατήρια
διάθεσης ειδών λαϊκής τέχνης, οικοτεχνίες, χειροτεχνίες, μανάδες άθλησης
- σπορ, οργανωμένα κέντρα εκπαίδευσης και παροχής ειδικών υπηρεσιών, ταβέρνες,
εστιατόρια, παραδοσιακά καφενεία, αναβίωσης παραδοσιακών πολιτιστικών
εθίμων κλπ.
Ως εκ τούτου, ο αγροτουρισμός, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις,
μπορεί να αποτελέσει κατάλληλη στρατηγική για την τοπική ανάπτυξη και
να συμβάλλει στην ενδογενή ολοκληρωμένη ανάπτυξη που δένει αρμονικά με
τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες κάθε περιοχής και να αποτελέσει ουσιαστική
αναπτυξιακή παράμετρο στα προγράμματα τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.
Αγροτουρισμός στο εξωτερικό:
Ο αγροτουρισμός στη διεθνή πρακτική έχει επικρατήσει με τις ακόλουθες
δύο βασικές μορφές.
- Τη μορφή των διακοπών σε αγροκτήματα "Farm house holidays",
ιδιαίτερα διαδεδομένη σε χώρες, όπου η έννοια «αγρόκτημα» είναι συνυφασμένη
με τη γεωργική εκμετάλλευση (Αυστρία, Γερμανία κλπ) και οι φιλοξενούμενοι
συμμετέχουν στη ζωή των αγροτών και τις αγροτικές δραστηριότητες.
- Τη μορφή των διακοπών σε αγροτουριστικά καταλύματα που παρέχουν
«κλίνη και πρωινό» - "Bed and breakfast" - που αφορά στη
δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων και ενοικιαζομένων δωματίων σε
έξω-αστικούς μικροσυνοικισμούς ή σε αγροτικά καταλύματα (αγροικίες)
που βρίσκονται μέσα στον αγροτικό οικισμό και παρέχουν φιλοξενία τουριστών
σ' αυτά. Το σύστημα αυτό προσιδιάζει ιδιαίτερα σε χώρες, όπως είναι
η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία
Η διεθνή εμπειρία, όπως έχει καταγραφεί από το 1950 και
μετά, στις χώρες Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Ιρλανδία, Δανία, Γερμανία, Βέλγιο,
Ολλανδία, Ισραήλ, Αμερική και Καναδά, δείχνει ότι το πρότυπο του αγροτουρισμού
ποικίλει ως προς την μορφή και το βαθμό ανάπτυξης του. Αυτό εξαρτάται
από τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, την οικονομική δομή, την μεγάλη ή μικρή
εκμετάλλευση στο αγρόκτημα, το βαθμό ανάπτυξης του συνεταιριστικού κινήματος,
την εντατικοποίηση της γεωργικής παράγωγης, την τοπική επιχειρηματικότητα,
το αγροτικό εισόδημα, το βαθμό των περιφερειακών ανισοτήτων.
**************************************************************
Η QSI Group έχει την τεχνογνωσία και μπορεί να σας εξασφαλίσει
τους οικονομικούς πόρους για να αναπτύξετε την δική σας βιώσιμη αγροτουριστική
μονάδα και να συντελέσετε στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, μέσα
σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο προϊόν με πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.
**************************************************************
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Σε μια εποχή που τα υγιεινά τρόφιμα αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, η
βιολογική γεωργία έρχεται να δώσει τη λύση για ποιότητα στο καθημερινό
μας τραπέζι.
Τα βιολογικά προϊόντα κερδίζουν συνεχώς έδαφος σε όλο τον κόσμο και αποτελούν
την προτίμηση κάθε συνειδητοποιημένου καταναλωτή που επιθυμεί την υγιεινή
διατροφή και την προστασία του περιβάλλοντος.
Σήμερα, σύμφωνα με έρευνες, σε όλο τον κόσμο καλλιεργούνται βιολογικά
170.000.000 στρέμματα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό στην κατανάλωση βιολογικών
προϊόντων κατέχει η Ευρώπη με 46%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες χώρες,
όπως η Δανία, στόχο έχουν μέσα στα επόμενα χρόνια να μετατρέψουν το σύνολο
των καλλιεργήσιμων εδαφών τους από συμβατικά σε βιολογικά.
Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται και στην Ελλάδα η αγορά των βιολογικών προϊόντων.
Οι βιολογικές καλλιέργειες έχουν αυξηθεί αισθητά, ενώ μεγαλύτερη είναι
και η καταναλωτική ζήτηση.
Τι είναι τα βιολογικά προϊόντα:
Με τον όρο "βιολογικά" χαρακτηρίζονται τα προϊόντα εκείνα που
παράγονται χωρίς τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων ή άλλων
ορμονών. Για την καταπολέμηση των επιβλαβών οργανισμών, στις βιολογικές
καλλιέργειες, χρησιμοποιούνται άλλοι ακίνδυνοι οργανισμοί οι οποίοι δρουν
παρασιτικά και ελέγχουν τους πληθυσμούς των παθογόνων.
Οι αρχές της Βιολογικής Γεωργίας αποτυπώνονται αναλυτικά στον κανονισμό
2092/91 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην περίπτωση της βιολογικής κτηνοτροφίας, το παραγόμενο προϊόν προέρχεται
από ζώα που μεγαλώνουν υπό καθορισμένες συνθήκες και τρέφονται με πιστοποιημένες
βιολογικές τροφές.
Ένα προϊόν για να είναι βιολογικό πρέπει να πληροί πολύ συγκεκριμένες
προϋποθέσεις, τόσο στο στάδιο της παραγωγής και καλλιέργειας, όσο και
στο στάδιο της μεταποίησης και τυποποίησης. Ο συνεχής έλεγχος αυτών των
σταδίων αποτελεί άλλωστε και το βασικό λόγο για την αυξημένη διατροφική
ασφάλεια που προσφέρει το τελικό προϊόν που καταλήγει στο τραπέζι μας.
Πώς ξεχωρίζουν τα βιολογικά προϊόντα:
Ένα προϊόν για να είναι βιολογικό πρέπει να φέρει στη συσκευασία του το
ειδικό σήμα πιστοποίησης του οργανισμού που το έχει ελέγξει σε όλα τα
στάδια παραγωγής του, καθώς και τον ειδικό αριθμό πιστοποίησης.
Στην Ελλάδα οι φορείς Ελέγχου και Πιστοποίησης, αναγνωρισμένοι
από το υπουργείο Γεωργίας, είναι τρεις: η ΔΗΩ, η ΣΟΓΕ και η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ.
Επίσης, όλα τα βιολογικά προϊόντα πρέπει να αναγράφουν
το όνομα του παραγωγού, τον μεταποιητή (αν υπάρχει), τον τόπο παραγωγής,
αλλά και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία αφορά την ταυτότητα του προϊόντος.
Είναι όλα συσκευασμένα, εκτός από εκείνα που πωλούνται μέσα στα κτήματα
που παράγονται.
Τι πρέπει να προσέχουμε:
1) Ορισμένες καλλιέργειες βρίσκονται στο μεταβατικό στάδιο μετατροπής
τους από εντατικοποιημένες χημικές σε βιολογικές. Το απαιτούμενο χρονικό
διάστημα για να απαλλαγεί το έδαφος από τα υπολείμματα των χημικών ουσιών
είναι περίπου δυο χρόνια.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πορεία της καλλιέργειας ελέγχεται
από τους οργανισμούς πιστοποίησης. Είναι απαραίτητο να γνωρίζει ο καταναλωτής
ότι τα προϊόντα που παράγονται από αυτές τις καλλιέργειες πρέπει να φέρουν
την ένδειξη "Προϊόν βιολογικής καλλιέργειας σε μεταβατικό στάδιο".
2) Τα πραγματικά βιολογικά προϊόντα, κυρίως τα οπωροκηπευτικά,
είναι διαθέσιμα μόνον την περίοδο της εποχής τους. Εξωτερικά μπορεί να
μην έχουν πολύ όμορφη εμφάνιση, αλλά έχουν σίγουρα μεγαλύτερη διατροφική
αξία από τα συμβατικά.
3) Τα βιολογικά προϊόντα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση
να συγχέονται με τα γενετικώς τροποποιημένα ή αλλιώς μεταλλαγμένα τρόφιμα.
Μεταλλαγμένα ονομάζονται τα προϊόντα που είναι αποτέλεσμα της εισαγωγής
γονιδίων σε συμβατικές τροφές. Η θρεπτική τους αξία είναι αμφιβόλου ποιότητας
και ουδεμία σχέση έχουν με τα βιολογικά.
Γιατί να τα προτιμούμε:
Ένα πρώτο πλεονέκτημα των βιολογικών προϊόντων είναι ότι προστατεύουν
τον καταναλωτή από τις επικίνδυνες τοξικές ουσίες που περιέχουν τα φυτοφάρμακα
με τα οποία ραντίζονται οι συμβατικές καλλιέργειες.
Το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα και συνθετικές ορμόνες,
σημαίνει ότι το φυτό δεν "βιάζεται" να αναπτυχθεί και έχει μια
φυσιολογική ανάπτυξη.
Είναι αναμφισβήτητο ότι τα βιολογικά προϊόντα έχουν μεγαλύτερη θρεπτική
αξία, σε σχέση με τα συμβατικά, δηλαδή τα προϊόντα της εντατικής χημικής
καλλιέργειας. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε
φυσικά σάκχαρα, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και μικρότερη περιεκτικότητα σε
νερό. Επίσης διαθέτουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές
ουσίες. Η γεύση τους είναι περισσότερο ολοκληρωμένη και μεστή ενώ διατηρούν
σε μεγάλο βαθμό τα αρώματα τους.
Γιατί είναι πιο ακριβά:
Οι τιμές των βιολογικών προϊόντων είναι υψηλότερες από αυτές των συμβατικών
τροφίμων. Αυτό συμβαίνει κυρίως διότι οι διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούνται
μέχρι να παραχθεί το τελικό προϊόν είναι ιδιαίτερα δαπανηρές. Ακόμη, η
απόδοση των βιολογικών καλλιεργειών είναι μικρή διότι η καλλιέργεια γίνεται
με φυσιολογικούς ρυθμούς και δεν υπάρχουν φαινόμενα "υπερπαραγωγής",
όπως συμβαίνει στη συμβατική γεωργία. Τέλος, είναι σημαντικό ότι η καταναλωτική
αγορά των βιολογικών προϊόντων σε ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, δεν
είναι ακόμα πολύ ανεπτυγμένη, με αποτέλεσμα να διατηρούνται ακόμη οι τιμές
σε υψηλά επίπεδα.
Που τα βρίσκουμε:
Τα βιολογικά προϊόντα, με τον καιρό, συναντώνται σε όλο και περισσότερα
σημεία πώλησης. Οι καταναλωτές μπορούν να τα προμηθευτούν από ειδικά καταστήματα
βιολογικής-οικολογικής διατροφής, τα οποία υπάρχουν πλέον στις περισσότερες
περιοχές, και σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Το τελευταίο διάστημα προϊόντα βιολογικής γεωργίας πωλούνται σε ειδικές
λαϊκές αγορές που υπάρχουν στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Οι λαϊκές αυτές
αγορές γίνονται συνήθως απογευματινές ώρες.
Ποια η επίδραση τους στο φυσικό περιβάλλον;
Η βιολογική γεωργία, αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση ήπιας γεωργίας,
φιλικής προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Τα διατροφικά και οικολογικά
αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει η εντατική χημική γεωργία καθιστούν την
βιολογική πρόταση κάτι παραπάνω από απαραίτητη.
Η προτίμηση των βιολογικών προϊόντων δεν αποτελεί μόνο μια συνειδητοποιημένη
καταναλωτική επιλογή, αλλά συνιστά και μια διαφορετική αντίληψη με κέντρο
της το σεβασμό προς τη φύση και την ποιότητα ζωής. Η βιολογική γεωργία
βοηθάει την "αποτοξίνωση" του περιβάλλοντος από τα τοξικά δηλητήρια
με τα οποία η συμβατική καλλιέργεια έχει επιβαρύνει το οικοσύστημα.
Η βιολογική γεωργία στηρίζεται στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και
στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων μέσα από φυσικές διαδικασίες που διατηρούν
μακροπρόθεσμα την οικολογική ισορροπία, όπως τη γονιμότητα του εδάφους.
Η χρήση φυσικών λιπασμάτων, κατάλληλη επιλογή φυτικού και ζωικού υλικού,
η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και η καταπολέμηση ασθενειών με βιολογικές
μεθόδους αποτελούν ορισμένα από τα στοιχεία εκείνα που συμβάλλουν στην
προστασία του περιβάλλοντος.
|